Planontwikkelaar Gerben Boonen
Projectleider en innovatiecoach Gerben Boonen draait zijn hand niet om voor het managen van intensieve realisatieprojecten. Hard werken en druk op de ketel leiden voor hem zelfs naar succes. Vorige week nog droeg hij samen met zijn team eerder dan gepland, in een zeer korte periode, 60% van het distributiecentrum van het prestigieuze project Fource Logistics over. “Ik werk het beste onder hoge druk. Dat is mijn kracht; pieken op het juiste moment.”
Wat was het eerste dat je deed na de oplevering van afgelopen vrijdag?
“Er viel een last van me af. Je werkt er naar toe. En als de krabbel dan gezet wordt en iedereen akkoord en tevreden is, dan ga je wel lekker het weekend in. Dat verdient zeker een koud biertje! Toen we in december begonnen met bouwen van Fource Logistics wisten we al dat 60% opleveren in 7 maanden tijd kritisch zou worden. Dan moest er niet veel tegen zitten. Met name de grootte van het distributiecentrum (ruim 50.000 m2) en het bouwen binnen de bestaande omgeving maakten de uitdaging groot. Er waren best veel disciplines die mee moesten werken. We hebben het wel even met elkaar geflikt en dat is een juichmomentje waard.”
Ontlading
Vind je het moeilijk om vroeg te juichen?
“Ik juich nooit te vroeg. Ik ben een perfectionist en wil presteren. Ik kan daarom veeleisend zijn. Je moet ook een bepaalde drive hebben als projectleider. Heembouw is oplossings- en klantgericht en dat betekent veel ballen in de lucht houden, scherp blijven en geordend zijn. Maar ook het menselijk aspect is belangrijk, we doen het samen en daarbij heeft mijn coachingsrol invloed op het resultaat. Ik werk het beste onder een hoge druk, dus die 60% was lekker voor mij. Dat is mijn kracht; pieken op het juiste moment en daarna komt de ontlading.”
Leren
Wie heeft je het meest over het vak geleerd?
“De gebruikers van panden die ik mede heb mogen bouwen en ontwikkelen. Zij kunnen je het beste vertellen wat ze nodig hebben en wat ze willen bereiken. Vanuit mijn sociale omgeving krijg ik nog wel eens terug dat de bouw een redelijk negatieve naam heeft, het imago is dat bouwers pro-actief zijn maar niet genoeg luisteren naar de klant. Daar zal je als bouworganisatie altijd aan moeten blijven werken. Ook nazorg hoort daar bij en wij zijn bijvoorbeeld met onze onderhoudscontracten die we meenemen in de totaalaanbieding aan de klant, goed op weg om de klant te ontzorgen.”
“Als iedereen netjes in het gareel zou lopen, loopt het als een tierelier”
Wat heeft jou het meest verrast in dit vak en wat is jouw gouden tip?
“Goede vraag. Als iedereen netjes in het gareel zou lopen, loopt het als een tierelier. De werkelijkheid is dat er continue factoren zijn die het proces beïnvloeden. We werken er binnen Heembouw aan om nog meer slimmigheden in te bouwen en meer te standaardiseren waardoor we tijdens het proces meer rust kunnen creëren. Net zoals Lean bouwen volgens Heembouw, we hebben alle kennis en kunde in huis en moeten niet vergeten om deze belangrijke methode dan ook 100% te benutten. We moeten kritisch blijven en elk proces blijven verbeteren. Want ik ben van de goedlopende, efficiënte procesvorming. Daar geloof ik in.”
Goud
Waarom heb je voor Heembouw gekozen?
“Ik wil werken bij een bedrijf waar ik naast verantwoordelijkheid dragen ook mijn betrokkenheid, openheid en aandacht voor de klant kan benutten. Ik ben ambitieus en wil vooruit kunnen denken. Bij Heembouw wordt geluisterd naar medewerkers en dit waardeer ik. Heembouw biedt voor mij door het hebben van meerdere soorten klantgroepen en disciplines veel ontwikkelmogelijkheden.”
Wat is je mooiste Heembouw-moment?
“Fource Logistics is een project waar veel over gesproken wordt, intern maar ook extern en natuurlijk ben ik daar trots op. Maar nu je deze vraag stelt, dan komt als eerste het project Rachmaninoff in mij op. Een transformatieproject in Utrecht bij mij op de hoek, waar van een bestaand kantoorpand 132 huurappartementen zijn gemaakt. Inmiddels is het opgeleverd door onze klantgroep Wonen, maar elke dag als ik de stad in reed was ik trots als ik zag wat Heembouw daar aan het realiseren was. Dit is de toekomst, een super mooi voorbeeld van herontwikkeling van bestaande panden.”
Hoe is de samenwerking met collega’s?
“Bij Heembouw is er belangstelling voor elkaar, maken we tijd voor het sociale aspect. Met allen dezelfde intentie; het best resultaat voor de klant, door elkaar te helpen, flexibel te zijn, voor elkaar klaar te staan en het echt met z’n allen te doen. Heembouw staat nooit stil, er is een bepaalde flow die hoort bij onze cultuur. Dat is goud waard.”
Beschrijf eens, hoe is dan die Heembouw-flow?
“Door in te zien dat je moet bewegen en vooruit moet denken, blijft Heembouw groeien. Met een open cultuur, je loopt als je wilt gewoon bij de directeur naar binnen. Geen top-down bedrijf. Heembouw is nieuwsgierig en origineel en daagt haar medewerkers uit om mee te denken. Alle ideeën, van iedereen, zijn welkom. En er wordt gestimuleerd om deze ideeën dan ook zelf op te pakken. Met die continue stroming is Heembouw onderscheidend.”
“Ik heb bewust gekozen voor een bouwer die niet alleen bouwt voor de klant, maar veelzijdig adviseert en opereert.”
Innovatief
Innovaties hebben je aandacht. Wat is jouw rol hiervoor binnen de organisatie?
“We hebben een team van innovatiecoaches, en ik ben daar één van. Ik vind het niet alleen belangrijk dat we toekomstgericht bezig zijn, met bijvoorbeeld een Circulair DC en een plan voor houtbouw maar ik vind het net zo leuk om collega’s te enthousiasmeren om hiermee verder te gaan en mee te denken in nieuwe kansen. Ik ben zelf ook creatief, ik ontwerp en bouw in mij privétijd meubels. Ik word daar wel blij van.”
Heb je wel eens gedacht: shit, was ik maar meubelmaker geworden?
“Het is niet voor niks dat ik op dit moment mijn eigen huis aan het verbouwen ben. Ik maak een eigen keuken op maat. Super leuk om te doen, dat proces van ontwerp naar uitvoering.”
Heb je daarom meer affiniteit met het ontwerpproces binnen Heembouw?
“Het is mooi om te zien dat we door de samenwerking met Heembouw Architecten efficiënter zijn. Ik vind het ontwerpproces soms ondergewaardeerd, want met dit creatieve brein wordt wél even een mooi project binnengehaald. Denk aan de brug in het ontwerp van Fource Logistics, een waanzinnige eye-catcher. Ik heb bewust gekozen voor een bouwer die niet alleen bouwt voor de klant, maar veelzijdig adviseert en opereert.”
Terug naar het herhaalrecept voor goud. Wat ga je inzetten om het volgende succes te boeken?
“Nog meer inzetten op de relatie. Ik wil weten wat de klant drijft, wat de klant bezig houdt. Ik wil een band op kunnen bouwen, door uiteindelijk samen met de klant zijn nieuwe plek te creëren. Dat betekent voor mij wellicht in de toekomst een rol aan de voorkant van het traject. Dat is het mooie aan werken bij Heembouw, er zijn nog genoeg kansen en genoeg plekken binnen de organisatie waar ik mij verder kan ontwikkelen.